Rallylydnad

Fourlegdrive

Hundar med positiv drivkraft

Rallylydnad för mig är inte en fjantig eller ”lätt” hundsport. Jag kan gå med på att den är mer tillåtande än lydnad och brukslydnaden men mycket handlar också om vad du gör den till själv. Hur vill du att ditt och din hunds utförande ska se ut när ni går en rallylydnadsbana? Allt börjar med en vision om just detta.

Jag brukar säg att man kan välja att göra lätt eller rätt. Med ”lätt” menar jag att du kan klappa, locka, pocka, tjoa och tjimma för att få din hund att utföra momenten och på så vis klara banan. Med ”rätt” menar jag att du och hunden utför momenten på signalkontroll, med uthållighet och framför allt – med glädje!


Jag tränar och lär ut rallylydnad enligt grundfärdighetskonceptet, d.v.s. hunden (och föraren ) ska ha så klara grundbeteenden som sitter i ryggmärgen att de klarar att utföra dem oavsett situation.

När Dolly blev sjuk 2013, och jag fick mycket tid över, satte jag mig ned på semestern och började plocka ut de grundfärdigheter jag anser ingår i Rallylydnadens fyra klasser. Jag har gått tillbaka sedan dess och gjort vissa uppdateringar men känner mig nu klar med de 20 grundfärdigheter jag listat. Genom dessa 20 grundfärdigheter kan du ta dig från Nybörjare till Mästare.


Som instruktör är jag oerhört tacksam att fått vara bullterrierägare. Med en ras som inte blint direkt gör det du säger utan som utmanar dig som instruktör att motivera och få honom att frivilligt forma fram de beteenden som behövs har varit så lärorikt. Helmer har verkligen varit min stor träningsmentor. Kan jag lära en bullterrier att, med glädje och precision,  utföra dessa 20 grundmoment, ja då är inget omöjligt. Kommer vara för evigt tacksam för mina och Helmers träningsstunder.


Jag håller rallylydnadskurser för Linnébygdens Hundägarförening i Loshult och enligt mitt koncept så räcker det med två kurser – en för nybörjare och en Fortsättning till Mästare.

Vill du gå kurs för mig så anmäler du dig via LHFs hemsida: www.linnebygdenshf.se
Rallylydnad -

rätt eller lätt?
Copyright fourlegdrive.se