Dolly´s sida

Fourlegdrive

Hundar med positiv drivkraft

Dolly -

Team Smarts

Ester-Esparto

född 2007-08-04

- 2017-11-24

När Elsa tänt mitt intresse för hundträning och jag hittat den fantastiska klicker-metoden så började tankarna på en ny hundras ta fart. Jag ville ha en liten, lättlärd och ändå tålig ras. Av en slump hamnade jag jämte Lancashire Heeler – ringen en gång på en utställning. Började läsa och bestämde mig för att detta var rasen jag skulle prova nästa gång. Ett val jag aldrig ångrat och det kommer nog alltid finnas en liten Heeler i vårt hem från och med nu.

I augusti 2007 hämtade jag Dolly från Team Smarts kennel och började en otrolig resa med henne som testpilot för allt nytt jag lärt mig om modern hundträning. Dolly hade allt jag ville ha – positivitet, driv, glädje i att arbeta och var precis lagom som första Heeler för mig.

Vid 1-års ålder klarade vi Lydnads ettan på första försöket och fortsatte med lydnaden ett tag till innan Rallylydnaden kom in i våra liv för att stanna. Vi började träna och tävla medan sporten fortfarande var in-officiell och när den äntligen den 1 juli 2011 blev officiell stod jag och Dolly redo. Vi tog Nybörjarklassen på tre kvällstävlingar i rad och 5 augusti 2012 blev vi rasens första Rallylydnadsmästare. Siktet ställdes mot SM 2013.


Februari 2013 slog sjukdomen till. Allt började med bronkit och med en medicinering som fullständigt slog ut hennes tarmsystem med kräkningar och lunginflammationer som följd. Vi kämpade oss igenom allt för att hon tidigt på sommaren kom att drabbas av obeskrivlig klåda. Hon skakade och kliade sig oavbrutet och trots att det inte kunde bekräftas fick hon behandling för rävskabb. Behandlingen pågick under två månader utan att hjälpa. Hon kunde inte ligga ned, inte sova utan att jag höll henne i famnen och skakade så mycket på huvudet att öronen gick sönder. Hemska månader följde - ingen kunde tala om vad som var fel.  I september klipptes de skadade partierna bort från hennes öron och hon blev direkt mycket piggare.

Fortsatte desperat åka runt till olika veterinärer tills jag fick tips om Veterinärhuset i Värnamo. Elise tog en titt på Dolly och sa ” Hon har inga hudproblem, jag tror hon har en neurologisk skada!”

Elise hade som dermatolog sett många Cavalier king charles med Syringomyeli och Dollys symptom var snarlika. Elsie rekommenderade mig att kontakta Sofie Van Meervenne  på Läckeby Djursjukhus vilket jag gjorde.  Och efter en träff med Sofie med diverse tester bestämdes att göra en MR-röntgen på Helsingborgs djursjukhus. MR visade att hon var trång i lilla hjärna och att hon troligvis har neurologisk smärta. Återbesök till Sofie som efter diskussion av röntgenresultatet  tror att hon fått någon form av neurologisk skada orsakad av ett trauma. Jag kan själv bara gissa mig till vad som hänt men jag klappade igång henne ett par gånger när hon fick ned kräk i lungorna – kanske har hon varit död vid något tillfälle men jag fick igång andningen på henne igen.

Hur som helst, Dolly går nu mer på medicin och får göra så i resten av sitt liv. Pigg och glad pensionär som kallas för ”Mirakel Dolly” av bästa Sofie på Läckeby Djursjukhus.


Varje extra dag med henne är en gåva och jag är så glad att jag vägrade ge upp samt att jag hade ekonomiska medel att utreda henne till fullo. Hon är värd sin vikt i guld – på fler än ett sätt.

För alltid min bästa lilla Dolly!


Copyright fourlegdrive.se